WordPress, Joomla, HTML, Stentavler – Hvad er godt og hvad er skidt?
Vi kan nok blive enig om at stentavler nok ikke er det bedste til at lave en hjemmeside med, men er der forskel på de forskellige CMS systemer og er noget bedre end andet?
Hvis du prøver at lave en søgning på nettet omkring de forskellige muligheder der findes, så vil du nok hurtigt få sved på panden over alle de forskellige systemer der findes, så vi har prøvet her at give et bedre overblik.
Hvad skal din hjemmeside kunne?
Det kan lyde lidt banalt, men hvad din hjemmeside skal vise og hvilken funktion den skal have har indflydelse på hvad for et CMS (Content Management System) du skal vælge.
Hvis du foreksempel kun vil have to statiske sider såsom en forside og en kontakt side, så er HTML nok vejen frem, hvorfor? – fordi siderne ikke ændre sig, der kommer ikke mere indhold, der er måske ændringer til kontakt oplysninger men det er det. Grafisk er der nok et par billeder, og lidt farve i baggrunden.
Alt dette kan gøres med HTML hurtigt og effektivt.
Men hvis du gerne vil have flere sider, opdatere indholdet med artikler, nyheder, nye undersider så skal der kigges efter et CMS som WordPress eller Joomla.
Grunden til dette er at et CMS er fleksibelt, nemt at rette til, opdatere og kan indeholde mange funktioner, hvilket HTML også kan men et CMS som ovennævnt gør brug af Plugins, altså små programmer som udfører den funktion du ønsker.
Fordele ved et CMS
Der er mange fordele ved et CMS, og vi kan ikke komme ind på den allesammen, men vi har nævnt dem vi syntes er de mest vigtige.
- Plugins
- Disse små programmer kan spare dig en masse tid. Hvis du for eksempel gerne vil have din hjemmeside på flere forskellige sprog, så findes der op til flere plugins til dette, så du nemt at styr på dine sider i de forskellige sprog, dette gør sig også gældende hvis du har brug for at modtage betaling på hjemmesiden, så er der også et plugin for NETS, PayPal og en masse andre betalings moduler.
- Opdateringer
- Her skal det nævnes at det er både godt og skidt, men fordelen er at når der kommer et nyt styresystem til for eksempel iOS, så er de udvikler som arbejder på dit valgte CMS allerede igang med at opdatere koden så det virker optimalt, og du skal ikke selv kæmpe med at få det løst.
- Hjæælp!!
- Ja, sidder du fast med et problem, og ikke kan få billedet af moster Erna til at blive vist lige der hvor du gerne vil have det, så er der hjælp at hente i forskellige forumer, plus det er meget muligt at der er andre der har haft det samme problem og derfor kan du finde en løsning hurtigt og effektivt.
- Temaer
- CSS og HTML er noget værre rod at lege med hvis du ikke har styr på det i forvejen. Et CMS kommer med muligheder for at installere temaer, som ændre din side til at se ud som du gerne vil have det, og som via en – for det meste – simpel brugerflade gør dig i stand til at skifte farver, font typer og meget mere, bare ved at klikke og vælge muligheder.
- Sammen er vi stærke
- De største CMS systemer er WordPress og Joomla, disse to systemer har tusindvis af brugere som både finde fejl, laver plugins, hjælper hvis der er behov for dette, så dette gør at det er næsten ikke er grænser for hvad du kan få dit CMS til at gøre.
Ulemper ved et CMS
Med alle de fordele nævnt ovenover så kan der umuligt være ulemper også, men det er der.
- Plugins
- Disse er også en ulempe, for eksempel så kan du bruge et plugin som du er rigtig glad for, men den udvikler som lavede det, vil ikke mere, han er stoppet. Der kommer så en opdatering til dit CMS og nu virker din smarte plugin som får moster Erna til at snurre rundt ikke mere, og nu skal du på jagt efter et andet plugin som du kan bruge i stedet for.
- Opdatering
- Vi kender alle frustrationen fra en Windows opdatering “Opdatering fuldført, Genstart nu” – nu er det ikke sådanne at et CMS skal genstartes, men der er tider hvor der kommer en opdatering og den bliver installeret og så virker to tredjedele af dine plugins ikke mere, siden vises som en Picasso billede fordi dit tema ikke er understøttet. Heldigvis sker dette ikke så tid, men det kan ske.
- Sammen er vi svage
- Ja, vi nævnte før at samme er vi stærke, men det gælder også den anden vej, “For mange kokke fordærver maden” – den er ikke helt ved siden af, 30 plugins som gør det samme arbejde, hvilken skal jeg bruge, gratis tema og plugin, eller betalt. 15 forkellige løsninger på det samme problem og 120 kommentar omkring at det ikke virker på lige deres side. Der kan være mange årsager til at din side ikke gør som alle andres, fordi der er så mange muligheder at det kan gå hen og bliver svært at rette – hvad der skulle være en simple fejl.
- Temaer
- Der er mange temaer, rigtig mange – de fleste du finder vil nok være omkring 90% hvad du ønsker, men så er der lige de sidste 10% og dem får du lavet via speciel kode, enten igennem temaet eller ved at ændre direkte i filerne, men så kommer der en opdatering, og nu er dine specielle rettelser væk, og de skal indtastes på ny.
- Backup
- Backup plejer jo ikke at være en ulempe, men da visse opdateringer til både CMS, plugins, temaer kan gøre at din side knækker samme og ikke vil mere, så er det nødvendigt at have backup så hvis det hele fejler kan du lægge den gamle udgave ud imens du prøver at få problemet løst.
WordPress eller Joomla eller et andet CMS?
Det er næsten ligemeget om du vælger det ene eller det andet, det du skal holder for øje er om der findes de funktioner du ønsker, er der hjælp at hente hvis der er problemer, og hvad kan du godt lide at arbejde med.
Vi bruger selv WordPress til det meste, men det er nok også fordi vi har arbejdet med det i så mange år, at vi kender til alle de små smutveje, har lært igennem trial N error hvilken plugins er virker og hvilken der bare er opreklameret fis og derfor hurtigt og effektivt kan får arbejdet udført og nå frem til et resultat som vores kunder er tilfredse med.
Det er skisme en større omgang at lave en hjemmeside selv…
Det er ikke altid nemt for et CMS system vil gerne at du skal tro at du bare klikker to gange og så er siden færdig og du er den lykkelige ejer at en fin hjemmeside. Du skal påregne at hvis du selv gå i kast med at lave en hjemmeside så kommer der et punkt hvor du bliver så rasende at det hele kan også være ligemeget og ideen om at sende printed brochure ud med post danmark lyder ganske attraktivt – men fortvivl ikke, der er mange andre som har haft det ligesom dig, og der er hjælp at hente enten i de forskellige CMS forumer, eller ved et web design firma.
Hos PDS Online er vores fokus altid været på digital markedsføring, SEO, AdWords, men i 9 ud af 10 tilfælde ender det med at vores kunders hjemmesider skal laves om eller der er noget rettelser som skal laves, derfor vil vi snart lancere vores Web Design produkt, hvor vi kan lave siden for dig, eller hjælpe dig med dine problemer så du kan komme videre med din hjemmeside.
Kontakt os i dag for at høre mere om hvordan vi kan hjælp dig.